Σελίδες

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τάκης Χαρίτος: «Η κοινωνία επιλέγει αν ένα εγχείρημα έχει παρόν και μέλλον»


«Αυτός που βλέπει σήμερα την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία και καθορίζει την στάση ζωής του με βάση όλα αυτά, είναι ο σύγχρονος αριστερός»

01.07.2010 Ο Τάκης Χαρίτος, «Σε πρωϊνό χρόνο», μίλησε για το προφίλ του σύγχρονου αριστερού, το νεοσύστατο εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη, το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης για το οικονομικό.

Συνέντευξη: Σταύρος Φανφάνης

Ο Τάκης Χαρίτος, γενικός γραμματέας του Συνασπισμού Ν. Ροδόπης, μας μίλησε «Σε πρωϊνό χρόνο», μέσα από την συχνότητα του Ράδιο Χρόνος 87,5 και μας απάντησε σε σύγχρονα ερωτήματα, που απασχολούν τον κοινωνικό και πολικό κόσμο της χώρας και κατ’ επέκταση της περιοχής μας. Τονίζοντας ότι «αριστερός προσδιορίζεται αυτός, που σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα έχει μια στάση ευθύνης, μια συλλογική στάση ώστε να ανατραπούν τα σύγχρονα ζητήματα και οι πολιτικές και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα πραγματικότητα για την χώρα μας», αξιοποίησε τον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας και με σύγχρονο λόγο μιλήσαμε για τις προσωπικές του πεποιθήσεις, την αριστερά σαν ιδέα και την σκληρή δοκιμασία που θα περάσει η χώρα και ο λαός από τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης.

Τι σημαίνει τελικά αριστερός σήμερα, ποιο είναι το προφίλ του αριστερού και ποιος είναι ο Έλληνας αριστερός;
-Αυτός που βλέπει σήμερα την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία και καθορίζει την στάση ζωής του με βάση όλα αυτά και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα υπάρχει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι προϊόν της συμφωνίας, βάσει του μνημονίου που ψηφίστηκε στην βουλή, από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη, που ακριβώς είναι η αιτία όλων αυτών που βιώνει ή θα βιώσει στο επόμενο διάστημα η κοινωνία, είτε συνδέετε με την ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, είτε συνδέετε με την κατάρρευση του ασφαλιστικού, είτε ότι θα αλλάξει την ζωή μας ριζικά και θα την κάνει αβίωτη ιδιαίτερα για τις νέες γενιές το επόμενο διάστημα.

Μεταφέρετε μας τις πολιτικές εκτιμήσεις από τους συντρόφους σας στην Αθήνα για το μέλλον του νεοσύστατου εγχειρήματος του Φώτη Κουβέλη. Υπάρχει χώρος για ένα ακόμη κόμμα στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς;
Δεν υπάρχει χώρος στην αριστερά για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, γιατί αυτές οι γενικές μέχρι στιγμής διακηρύξεις που συνδέουν τον σοσιαλισμό με δημοκρατία ή με τις μεταρρυθμίσεις, είναι όλα στο DNA της δικής μας αριστεράς, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και με αυτή την έννοια δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο μπορεί κανείς στην βάση, όσων διακηρυκτικά διαπίστωσα από αυτά που άκουσα από την πρώτη τους εξαγγελία, άρα κατά την άποψη μου δεν υπάρχει χώρος τέτοιος που να μπορεί να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί.
Αντίθετα, όλες αυτές οι απόψεις και οι διατυπώσεις θα μπορούσαν στον ευρύτερο χώρο να γονιμοποιηθούν μέσα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι αυτά τα 20 χρόνια κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε πραγματικά ο Συνασπισμός να μπορέσει να γονιμοποιήσει τις ιδέες αυτές και τις απόψεις, όμως τα εγχειρήματα ούτε τα αποφασίζει κανείς, ούτε μπορεί κανείς να τα απορρίψει εκ των προτέρων. Η ίδια η κοινωνία επιλέγει αν ένα εγχείρημα έχει παρόν και μέλλον και δεν σας κρύβω ότι αυτό το νέο εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη, θα κριθεί από το πώς θα αντιμετωπίσει την σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή αν θα συνταχθεί με το αίσθημα της κοινωνίας να ανατραπεί το μνημόνιο και ότι καταστροφικές συνέπειες φέρνει στους εργαζόμενους και την νεολαία, τότε είναι φανερό ότι θα συναντηθεί με το μεγάλο ρεύμα της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς. Νομίζω θα ξανασκεφτούν αν ή όχι το εγχείρημα τους έχει κάποια προοπτική. Η ζωή θα κρίνει τις επιλογές όλων.

Αποδοκιμάζει ο συνασπισμός το μνημόνιο ή πιστεύετε ότι τα μέτρα ήταν σκληρά αλλά αναγκαία;
-Το αν το επιδοκιμάζει ή όχι ο συνασπισμός, νομίζω έχει διατυπωθεί με πολύ σαφή τρόπο. Εμείς με πολύ κατηγορηματικό τρόπο το αποδοκιμάσαμε γιατί θεωρούμε ότι το μνημόνιο και κυρίως όλη αυτή η κηδεμονία που επιφέρει το ΔΝΤ και η Τρόικα, θα επιφέρει πολλές μεγάλες συνέπειες και πολλά δεινά και για την κοινωνία και για την νεολαία, με αυτή την έννοια είμαστε κατηγορηματικοί ότι και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας συνειδητοποιεί πλέον τώρα καθημερινά και δυστυχώς και στο μέλλον, ότι πολλά από αυτά που περιγράφονται στο μνημόνιο θα έχουν καταλυτικές συνέπειες στην ζωή μας, στην ζωή των επόμενων γενεών. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ερωτηματικά σε εμάς σε ότι έχει να κάνει με το μνημόνιο, το ερώτημα είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κίνημα μέσα στην κοινωνία, ώστε να ανατραπεί το μνημόνιο αυτό και να υπάρξει, να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη προοπτική για την χώρα, γιατί δεν είναι μονόδρομος η προοπτική του μνημονίου, όσες χώρες υπέγραψαν μνημόνια σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., όχι απλώς δεν αντιμετώπισαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, αλλά κατέρρευσαν οικονομικά και δεν μιλάω στο μακρινό παρελθόν σε σχέση με την Αργεντινή ή άλλες χώρες, μιλάω στο πολύ πρόσφατο παρόν με την Ρουμανία που καταρρέουν τα πάντα και δυστυχώς και για την χώρα μας αυτό που επιφυλάσσεται είναι μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Ποιος δεν αντιλαμβάνεται σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή προοπτική, το μόνο που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων, δικαιωμάτων, ασφαλιστικών, της εργασίας, όλα αυτά με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην ύφεση, ύφεση σημαίνει δεν υπάρχει παραγωγή. Παρακολουθούμε το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κόσμος να μένει στον δρόμο χωρίς δουλειά, που σημαίνει όταν υπάρχει βαθιά ύφεση, δεν υπάρχει ζήτηση, άρα δεν υπάρχει παραγωγή, άρα δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο που δυστυχώς διαρκώς θα αναπαράγονται τα ίδια προβλήματα, θα μεγεθύνονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα δυστυχώς η χώρα να επιβάλλεται από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση σε νέα εισπρακτικά μέτρα, σε νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος της κοινωνίας και αυτά θα τα δούμε από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

πηγή: "Ο Χρόνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου