Σελίδες

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη


Σταθμός στον αγώνα των εργαζομένων, των κινημάτων και της νεολαίας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι η νεολαία Συνασπισμού Ροδόπης με στόχο να ενημερώσει για το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 1 έως και τις 4 Ιούλη.

Προλογίζοντας ο γραμματέας του ΣΥΝ στο νομό Ροδόπης κ. Τάκης Χαρίτος συνεχάρη την νεολαία του Συνασπισμού για την πρωτοβουλία να ενημερώσει τη νεολαία και τους εργαζόμενους για το έκτο Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ, σημειώνοντας «ότι οι εκδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν σ’ αυτό θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό στον αγώνα των εργαζομένων, των κινημάτων και της νεολαίας σε ευρωπαϊκό, έτσι ώστε να υπάρξει μια μεγάλη πανευρωπαϊκή αντίσταση στην βαθιά καπιταλιστική κρίση που έχει μεγάλες συνέπειες στις κοινωνίες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Όλες οι εκδηλώσεις, τα στρογγυλά τραπέζια που θα γίνουν αλλά και η μεγαλειώδεις πορεία που θα καταλήξει στη πλατεία Ταξίμ το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, νομίζω πως θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους ισχυρούς στην Ευρώπη και στον κόσμο, ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, μπορεί να υπάρξει ένα άλλο τοπίο και για τους λαούς και για τις κοινωνίες», τόνισε ο κ. Χαρίτος καλώντας εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Όπως είπε εκτός τις διάφορες εκδηλώσεις που θα γίνουν και τη κεντρική εκδήλωση, θα υπάρξουν δύο στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων απ’ το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Το ένα αφορά στην ανάγκη για ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τραπέζι στο οποίο θα συμμετέχει και ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, και το δεύτερο συζήτηση για τα ζητήματα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα που έχει στη χώρα μας.

Έλενα Καλημέρη, Γραμματέας Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής «Θέλουμε η διαδικασία του φόρουμ να ανοιχτεί γεωγραφικά, πολιτικά και κινηματικά στις χώρες της ανατολής»

«Νομίζω αν μπορεί να συμπυκνωθεί σε μία πρόταση το τι ακριβώς είναι αυτό το περίφημο Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία αναγκαιότητα που ξεκινάει το 2002 στη Φλωρεντία και συσπειρώνει 60000 κόσμο απ’ όλη την Ευρώπη, ακριβώς σε μια ανάγκη η αριστερά να επαναπροσδιοριστεί, να βρει νέα μέσα πάλης με πιο άμεσα δημοκρατικά χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι μια άλλη Ευρώπη και συνολικά ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος. Αυτό που επιτρέπει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ είναι η ανταλλαγή κοινωνικών εμπειριών, από εργατικά συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη, σε διάφορες χώρες, από δράσεις που έχουν αναπτύξει εκεί», ανέφερε η γραμματέας Νεολαίας ΣΥΝ Κομοτηνής Έλενα Καλημέρη.

Η απόφαση των διοργανωτών του Ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ φέτος ήταν να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την κ. Καλημέρη «αυτό έχει 4 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη στην οποία ιστορικά διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν μάθει να συμβιώνουν ειρηνικά, γι’ αυτό θεωρούμε ότι η Κωνσταντινούπολη ως πόλη δημιουργεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένας παραγωγικός διάλογος. Ένα δεύτερο είναι ότι το φόρουμ μετά από τόσα χρόνια διοργάνωσης προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τα στενά πλαίσια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την έννοια αυτή και στο βαθμό που η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε η διαδικασία του Φόρουμ να ανοιχτεί γεωγραφικά, πολιτικά και κινηματικά στις χώρες της ανατολής.

Το φόρουμ ελπίζω να είναι απαρχή για νέες κινηματικές εμπειρίες, για νέες διεκδικήσεις της αριστεράς και του ευρύτερου χώρου των διαστηριοποιούμενων πολιτών και ελπίζω να γυρίσουμε απ’ τη Κωνσταντινούπολη όλοι και όλες με στοιχεία πολύ περισσότερης χρησιμότητας για το κόσμο της εργασίας, για το κόσμο τον οποίο προνομιακά η νεολαία Συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ απευθύνονται και θέλουν να κάνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων καλύτερη».
Να σημειωθεί ότι η οργάνωση θα γίνει 1 με 4 Ιουλίου στη Κωνσταντινούπολη και θα συμμετέχουν περίπου στα 170 άτομα από τη νεολαία Συνασπισμού πανελλαδικά.

Ξενοφών Μοζιόγας, Μέλος Νεολαίας ΣΥΝ Οργάνωσης Κομοτηνής «Ευκαιρία συνεύρεσης οργανώσεων για καλύτερη οργάνωση αντιμετώπισης της κρίσης»

Ο Ξενοφών Μοζιόγας, Μέλος Νεολαίας ΣΥΝ Οργάνωσης Κομοτηνής ανέφερε ότι το Φόρουμε διεξάγεται εν μέσω οικονομικής κρίσης που αποτελεί αποτέλεσμα «του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει αντιμετώπισης από διάφορες οργανώσεις και διάφορους χώρους της αριστεράς πανευρωπαϊκά. Το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ δίνει την καλύτερη ευκαιρία για τη συνεύρεση όλων αυτών των χώρων και όλων αυτών των οργανώσεων έτσι ώστε με την ανταλλαγή απόψεων και των θέσεων να μπορεί να υπάρξει μια οργάνωση για τον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κρίσης».

πηγή: "Παρατηρητής της Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου