Σελίδες

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Συνέντευξη Τύπου του Χ. Λάσκου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ


«Αναποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί σε πτώχευση»
Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Λάσκος Χρήστος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη μας ο κ. Λάσκος έδωσε συνέντευξη τύπου θα δώσει με θέμα, “Τα σκληρά μέτρα και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ”. Τον κ. Λάσκο προλόγισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ στο Νομό Ροδόπης κ. Τάκης Χαρίτος.

Προλογίζοντας ο κ. Λάσκος αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός που συνέβη στην Αθήνα με το θάνατο των τριών εργαζομένων που όπως είπε επισκιάζει την επικαιρότητα ενώ τόνισε «ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός υπαρξιακής υφής με την έννοια ότι δεν είναι ο πολιτικός χαρακτήρας το κύριο δεδομένο. Οι οικογένειες των τριών βρίσκονται σε μια κατάσταση την οποία όλοι φαντάζεστε και αυτό είναι το μέγιστο, για αυτό και έχουμε την αίσθηση ότι δεν θα πρέπει και αυτό το γεγονός όπως και σε άλλα γεγονότα στο παρελθόν να μπει σε ένα λεκανάκι πολιτικής υποκρισίας, ώστε να μη συζητιώνται άλλα πράγματα ή να κρίνονται διαδικασίες και κινητοποιήσεις ξεκινώντας με αυτό και πάντοτε με κριτήριο αυτό. Φοβάμαι όμως ότι τέτοια γεγονότα μέσα στο ανεξέλεγκτο της κατάστασης μη χαθούν γενικώς. Έχουμε να κάνουμε με γεγονότα που μέσα στην γενικευμένη απουσία του κοινωνικού ιστού είναι μη ελέγξιμα».


Η κρίση αυτή είναι κρισιμότερη από αυτή του 1929

Ο κ. Λάσκος κατέθεσε την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική κατάσταση. Είπε πως η κρίση που ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια είναι κάτι βαθύτερο από αυτό που πολλοί θεώρησαν αρχικά και ότι είναι κρίση του καπιταλισμού και ότι τα χειρότερα έρχονται. Όσον αφορά στον ισχυρισμό των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης είπε πως «δεν είναι τυχαίο που αυτή η κρίση από πολλές πλευρές από όλο το χαρακτήρα του πολιτικού φάσματος είναι κρισιμότερη από αυτή του 1929. Εκείνη η κρίση κατέληξε με ένα τρόπο που καλό είναι να μην μπαίνει στις δικές μας προγνώσεις», ενώ αναφερόμενος στο ιδιαίτερο ελληνικό πρόβλημα είπε πως εμφανίζεται να έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά. «Βέβαια όλο το πολιτικό φάσμα ψάχνει να βρει από πίσω βαθύτερες αιτίες, είναι η διεθνής κρίση, η διαφθορά, το παραγωγικό πρότυπο, είναι η έλλειψη δομών αναπτυξιακών, πολλά που πέφτουν στο τραπέζι ως πιθανές αιτίες. Το ελληνικό ιδιαίτερο πρόβλημα είναι όμως και μια απόδειξη μεγάλης ανικανότητας από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και άλλες χώρες οπότε δημιουργείται ένα τεράστιο όχι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το πρόβλημα


Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίστηκε το πρόβλημα σαν να ήθελε να το εκμεταλλευτεί και αυτό ήθελε να κάνει. «Αλλιώς δεν εξηγείται μια πολιτική διαχείριση που ξεκινά το Δεκέμβρη να λέει σε όλο τον κόσμο και σε τόνους που όλοι γνωρίζουμε ότι καταστραφήκαμε και ότι είμαστε ο Τιτανικός. Η διαχείριση του προβλήματος ήταν εξαιρετικά προβληματική. Η επιλογή που γίνεται σήμερα και μετά την έλευση του μηχανισμού στήριξης που εμείς λέμε να αποσυρθεί είναι μόνο εκβιασμός για τον απλό λόγο ότι δεν απαντά σε κανένα από τα προβλήματα με τα οποία υποτίθεται ότι θέλουν να απαντήσουν. Το λένε οι ίδιοι ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιταθεί και ότι η ύφεση που έρχεται είναι σίγουρο θα δημιουργήσει πρόβλημα και στα έσοδα και στις εισφορές», τόνισε αναρωτώμενος αν σε όλα όσα μπορούν να στηρίξουν την πολιτική για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος. «Αν είναι έτσι τότε ο εκβιασμός ας απαντηθεί από τους ίδιους. Εμείς ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι». Ο κ. Λάσκος μίλησε για αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής που μας οδηγεί τρία χρόνια μετά σε πραγματική πτώχευση.

Υπάρχει και άλλη πολιτική

«Ισχυριζόμαστε ότι πρόκειται για μια ταξικά μετωπική και επικίνδυνη πολιτική η οποία ήρθε για να μείνει δεκαετίες και τα αποτελέσματά της θα τα πληρώνουν ακόμη περισσότερο οι νέοι άνθρωποι αν όλα δεν αλλάξουν. Η χθεσινή μέρα μας έδωσε ελπίδες. Για μήνες ολόκληρους δυσκολευόμασταν από το άγχος πώς θα κινηθούμε. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη όλες οι πόλεις της Ελλάδας βγήκαν στους δρόμους. Έχουμε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης και επίσης ήταν δυναμικές και εκρηκτικές κινητοποιήσεις με την καλή έννοια. Έχουμε ανθρώπους που όχι μόνο είναι οργισμένοι αλλά συντάσσονται και κινούνται με αυτό τον τρόπο. Αντιλαμβάνονται ότι η μόνη πιθανότητα είναι αυτή η κίνηση στο δρόμο που δημιουργεί τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος για όσους παίρνουν αποφάσεις ώστε να δώσει διέξοδο. Υπάρχει άλλη πολιτική οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους το φορολογικό τα εργασιακά και ασφαλιστικά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά από τα μέτρα είναι και αποτελεσματικές. Πέρα από το γεγονός ότι μεροληπτούν υπέρ των κατώτερων στρωμάτων γιατί αυτός είναι και ο στόχος της αριστεράς».

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο κ. Λάσκος υποστήριξε ότι «ούτως ή άλλως το πρόβλημα μας δεν θα λυθεί στα δικά μας περίχωρα. Ξεκίνησε και αντιμετωπίζεται παγκόσμια, πιθανόν βρισκόμαστε σε κρίση μετάβασης και άρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να βρισκόμαστε στους δρόμους, να ενταχθούμε σε αυτό το κίνημα που χθες ξεκίνησε και συνεχίζεται την άλλη εβδομάδα. Στις 12 Μάη υπάρχει και πάλι πανεργατική απεργία. Νομίζω ότι αν κινηθούμε στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου οι διαδηλώσεις την άλλη εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από σήμερα».

πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου