Σελίδες

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ


Προτεραιότητα του Συνασπισμού να διαμορφωθεί ένα αριστερό μέτωπο ενάντια στην κρίση σε συνεργασία με τα αριστερά κόμματα, ΚΚΕ και Οικολόγους Πράσινους

Μέτρα κατεδάφισης των κατακτήσεων των εργαζομένων τα τελευταία 200 χρόνια, ισοπέδωσης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε σύμπνοια και συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. ο Δημήτρης Βίτσας γραμματέας κεντρικής επιτροπής Συνασπισμού στα πλαίσια περιοδείας του στη Κομοτηνή. Και συμπλήρωσε ότι μοναδική απάντηση στα μέτρα αυτά είναι η σύγκρουση, γι’ αυτό ο Συνασπισμός δεν συμμετέχει στο διάλογο, «δεν θα γίνουμε ντεκόρ για τα μέτρα της κυβέρνησης. Η συμμετοχή μας στον διάλογο θα ήταν η υπακοή σε μια προσπάθεια που έκανε ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του να διαμορφώσουν μια επικοινωνιακή εικόνα πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης. Δεν υπάρχει καμία συναίνεση και συνεννόηση, αφού ήδη πάρθηκαν αυτά τα μέτρα και αφού η κυβέρνηση έκανε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δίνοντας υπερεξουσίες ενάντια στην βουλή, στον υπουργό οικονομικών. Με αυτή την έννοια εμείς διαλεγόμαστε και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα, αλλά και με την κοινωνία, τις δικές μας προτάσεις».
Υπενθύμισε ότι ο Συνασπισμός από τον Δεκέμβριο είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα του Ευρωομολόγου και παλαιότερα για την ανάγκη κάθε χώρας να μπορεί να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας και όχι μέσω εμπορικών τραπεζών. «Όλα αυτά τα μέτρα», τόνισε, «θα μπορούσαν να μας είχαν δώσει μια ανάσα, μια νέα πνοή, ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα να μπορούσε να εξελιχθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο». Προέβλεψε ότι ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν παρά την μείωση των εισοδημάτων τους, το μεγάλωμα της ανεργίας, το κόψιμο των κοινωνικών δαπανών.

Ο κ. Βίτσας μίλησε για την Ελλάδα - πειραματόζωο με σκοπό να δοκιμαστούν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες, ενώ αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα. Τον Απρίλιο του 2009 δημοσιεύτηκε η έκθεση των Ευρωπαίων οικονομολόγων για μια εναλλακτική πολιτική όπου δεν παρουσίαζε κανένα Ελληνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα το 2008 είχε ανάπτυξη -2% ενώ η Γερμανία είχε -5% και βεβαίως η Λετονία είχε -18%. Τότε ακόμα ο Συνασπισμός, όπως σημείωσε ο γραμματέας, έλεγε ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμού των δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα των χωρών του νότου, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα.

Προτεραιότητα του Συνασπισμού από δω και πέρα είναι να έρθει σε συνεννόηση με τα αριστερά κόμματα, αρχικά με το ΚΚΕ, με τους Οικολόγους Πράσινους, ώστε να διαμορφωθεί ένα αριστερό μέτωπο ενάντια στην κρίση.

Πηγή: Ο Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου