Σελίδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου του Γρ. Καλομοίρη μέλους της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού

«Η ΕΕ επιβάλλει στη χώρα μας μια ιδιόμορφη οικονομική κατοχή»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Γρηγόρης Καλομοίρης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού- υπεύθυνος για τα θέματα παιδείας υπό την παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος που φορούσε στην προετοιμασία για το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Μάη. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πόλη μας δόθηκε συνέντευξη τύπου που αφορούσε σε όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας.

Τον κ. Καλομοίρη προλόγισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Τάκης Χαρίτος που αναφέρθηκε στις εξελίξεις τονίζοντας ότι «είναι πυκνές και ραγδαίες. Όλα αυτά που διακυβεύονται αυτό το διάστημα για τη χώρα και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και με αφορμή την επίσκεψη του Γρηγόρη Καλομοίρη στην Κομοτηνή, κάναμε τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη, για να παρουσιάσουμε τις δικές μας σκέψεις και κυρίως τις απόψεις μας».

Γρηγόρης Καλομοίρη, μέλος τη Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού – Υπεύθυνος σε ζητήματα παιδείας.

Ο κ. Καλομοίρης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του ΣΥΝ για την προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μάη. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται περιοδείες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής των Βουλευτών με τις Νομαρχιακές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 6 και 7 Μαρτίου για να συζητήσει και να εγκρίνει τις θέσεις για το συνέδριο και να εγκρίνει το κανονισμό του συνεδρίου, ενώ η επόμενη την Κυριακή 21 Φλεβάρη θα ασχοληθεί με την παρέμβαση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην ανάπτυξη των μετώπων δράσης για τα εργασιακά δικαιώματα, στην εισοδηματική πολιτική, σε ζητήματα φορολογίας και ασφαλιστικού που απασχολούν την περίοδο αυτή τους εργαζόμενους, αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

«Εξωστρεφής η διαδικασία για το συνέδριο»

«Η διαδικασία για το συνέδριο είναι εξωστρεφής για εμάς που φιλοδοξούμε να μπουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ, ακόμα περισσότερο έξω στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Καλομοίρης «για να δυναμώσουμε τη παρέμβασή μας στα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα, που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν ακόμα πιο έντονα, το επόμενο διάστημα και ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, με τα άδικα, λαϊκά, αναποτελεσματικά επικίνδυνα και αδιέξοδα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη για να στηρίξουμε ακόμα πιο έντονα τους αγώνες των εργαζομένων»ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του κόμματος στην Αθήνα στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Δαβανέλος συντονιστής και ο Γιάννης Μπανιάς πρώην Βουλευτής,
«Το θέμα της συγκέντρωσης είναι μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, μπλόκο στο σύμφωνο σταθερότητας. Απαντάμε με κοινούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, για να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός ευρωπαϊκός στις χώρες που πλήττονται από αυτά τα αντιλαϊκά μέρα ,όπως η χώρα μας Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο. Ξεκίνησε ήδη μια προσπάθεια, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για αυτό το θέμα στην Πορτογαλία, και θα συναντηθεί με στελέχη των κομμάτων της αριστεράς, στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αξιοποιώντας αυτές τις συζητήσεις, ώστε να συμβάλουμε στο συντονισμό δράσης των εργαζομένων σε αυτές τις χώρες δράσης, διότι τα ζητήματα δεν περιορίζοντα μόνο στη χώρα μας».

«Ο πρωθυπουργός θα διαψευστεί το επόμενο διάστημα πιο δυναμικά»

Ο κ. Καλομοίρης κατήγγειλε την κυβέρνηση για συμμόρφωση στις επιταγές της ΕΕ τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις του eurogrup και του ecofın διέψευσαν τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνησή μας, προσδοκίες ότι επρόκειτο να εξειδικευτούν τα μέτρα στήριξης ελληνικής οικονομίας που είχαν αποφασιστεί στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Χθες όμως δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης αλλά απαιτήθηκαν νέα ανεπαρκή μέτρα, η κυβέρνηση συμμορφώνεται, χωρίς να προβάλει καμία σοβαρή αντίδραση, ισχυρίστηκε μάλιστα η ότι συναινεί η πλειονότητα των πολιτών, ισχυρισμός που προβάλλεται από τον Πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν αντιδρούν τα συνδικάτα στην Ελλάδα την κατανοούν και τη στηρίζουν, Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού και έχουμε την πεποίθηση ότι θα διαψευστεί ακόμα πιο δυναμικά και το επόμενο διάστημα, Ως επιστέγασμα της υποτιμητικής για τη χώρα μας συμπεριφοράς των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών παραγγέλνουν αυτές οι χώρες στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα γίνει όπου θα συζητηθεί και νέο πακέτο μέτρων. Στη συνεδρίαση αυτή δεν θα συμμετέχει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και αυτό σημαίνει εφαρμογή του τρίτου σταδίου της επιτήρησης. Είναι μια τακτική των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που υποβιβάζει τη χώρα μας στη θέση του απόβλητου. Πρόκειται για την επιβολή μιας ιδιόμορφης οικονομικής κατοχής εις βάρος της χώρας μας. Αν πραγματικά εννοούσε ο πρωθυπουργός αυτά που λέει κατά καιρούς ότι χάνουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας με τις εξελίξεις στην οικονομία ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για να απαντήσει σε αυτή την περιφρονητική στάση των εταίρων μας στην ΕΕ. Αν ήθελε η κυβέρνηση ακόμη και τώρα θα μπορούσε να βρει συμμαχίες, γιατί ολοένα και περισσότεροι λαοί στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι αυτή η σκληρή αντιμετώπιση των εργαζομένων αφορά και στους ίδιους καθώς έρχεται και η δική τους σειρά».
Ο κ. Καλομοίρης αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, την μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων που στόχο έχουν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας «χωρίς επενδύσεις και συσσώρευση γνώσης».
Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ευρωπαίου τοποτηρητή και στην ανάθεση κυρίαρχου ρόλου στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «οι Γερμανοί κυρίως έχουν πεισθεί ότι το Ελληνικό πρόβλημα είναι εν μέρει και δικό τους και άρα κάτι θα πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθεί. Ένα μέρος του δημόσιου χρέους το χρωστάμε στις γερμανικές εταιρείες και τράπεζες». Κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά μιλούσε και υποσχόταν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό για αντιλαϊκή και άδικη πολιτική εφόσον μιλούσε για πάγωμα μισθών.
«Με την τελευταία του απόφαση δεν θα δοθεί καμία αύξηση σε κανένα και μάλιστα βρισκόμαστε υπό την απειλή τριετούς παγώματος σύμφωνα με τους ισχυρούς της ΕΕ και μείωση της πραγματικής αξίας των μισθών, γιατί έχουμε και περικοπή των επιδομάτων» ενώ την ίδια στιγμή όπως είπε παρατηρούνται υπερκέρδη των τραπεζών. Έκανε λόγο για μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, για άδικη φορολογική πολιτική που φορτώνει τα βάρη στους μισθωτούς, που επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κάλεσμα σε απεργία

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που οδηγεί στο σύστημα των τριών πυλώνων και αναφέρθηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο Γιαννίτση «που ήθελε να επιβάλει τα μέτρα που έρχονται σήμερα σε ακόμη πιο άδικη μορφή κατά των εργαζομένων. Ο πρώτος πυλώνας βασική σύνταξη 350 ευρώ, ο δεύτερος σε ανταποδοτική βάση, εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, επαγγελματικά ταμεία και ο τρίτος η ιδιωτική ασφάλιση. Και στο χώρο της ασφάλισης βλέπουμε εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα και προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτές οι επώδυνες εξελίξεις θεωρούμε ότι δημιουργούν το έδαφος για μια αποτελεσματική δυναμική παρέμβαση της αριστεράς, ευρύτερα του ΣΥΡΙΖΑ, μια παρέμβαση που μπορεί να συμβάλλει για να οργανωθούν αγώνες αντίστασης για να ανατραπεί αυτή η πολιτική» και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση στις 24 Φλεβάρη «όπου δίνουμε όλες τις δυνάμεις για να έχει επιτυχία αυτή η απεργία».

πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου