Η επίσημη παρουσίαση του υποψήφιου του Συνασπισμού για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ξενία». Επικεφαλής του συνδυασμού «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» ο κ. Τάκης Χαρίτος, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού. Ο κ. Χαρίτος επιχείρησε να θέσει τους στόχους και τις κατευθύνσεις του νέου συνδυασμού, ενώ προχώρησε σε εκτενή ανάλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, συνδέοντας τα και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του «Καλλικράτη» και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, που θα προκύψουν. Μαζί του στην παρουσίαση βρίσκονταν ο κ. Απόστολος Κουτάβας, γραμματέας της Ν.Ε Ροδόπης του Συνασπισμού, ο πρώην βουλευτής με το Συνασπισμό, κ. Μουσταφά Μουσταφά και ο Σταμάτης Σακελλίων, μέλος της Ν. Ε. Ροδόπης του Συνασπισμού.
Εκρηκτική η κατάσταση στην περιφέρειά μας
Ο κ. Χαρίτος, εστίασε καταρχήν στο ότι «η περιφέρεια μας, όχι μόνο δεν αντέχει στη δίνη της γενικότερης δυσμενούς κατάστασης, που βρίσκεται η χώρα, αλλά οι συνέπειες είναι ακόμα πιο εκρηκτικές. Ο λόγος είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώθηκε στην περιοχή μας ένα μοντέλο ανάπτυξης έξω από τις πραγματικές παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητές της». Εντόπισε επιπλέον τη νέα γενιά ως «το πρώτο και μεγάλο θύμα της κρίσης, που στην περιφέρεια μας έχει δυστυχώς τη θλιβερή πρωτιά, με τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, που ξεπερνούν το 30%. Νέοι άνθρωποι με γνώσεις, με υψηλές σπουδές, βρίσκονται μπροστά στο σκληρό δίλημμα, είτε να γίνουν βορά μπροστά στα 350 ή 400 ευρώ, βάσει του, αλά ελληνικά, γνωστό σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, όπως το γνωρίζετε από τη Γαλλία, είτε να οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας». «Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη για παρά πολλές οικογένειες στην περιφέρειά μας», παρατήρησε.
Αναφορά έκανε και στους εργαζόμενους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αποτελούν κι εκείνοι θύματα της κρίσης και πληρώνουν βαρύ το τίμημα της, χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας, προβάλλοντας τις εκτιμήσεις του προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Αργυρόπουλου, που προέβλεψε ότι θα ξεπεράσουν τις χίλιες οι επιχειρήσεις, που θα έχουν κλείσει μέσα στο 2010. «Τα δυσμενή αποτελέσματα μιας πολιτικής, που έμαθε μόνο να διαχειρίζεται κοινοτικούς πόρους», παρατήρησε, «θα καταστήσουν θύματα και τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους». Και συνέχισε «σήμερα χωρίς καμιά ελπίδα και καμιά προοπτική, ατενίζουν το αύριο».
Ευθύνες σε κυβέρνηση και υποψηφίους των δυο μεγάλων κομμάτων
Αφού εξέθεσε, λοιπόν, τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και στην περιοχή μας, υπογράμμισε ότι για όλα αυτά υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για όσους κυβέρνησαν τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε «τι λένε για τα παραπάνω, οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων κόμματων, που κυβέρνησαν τον τόπο; Υπάρχουν υπεύθυνοι;». «Θα έχει ενδιαφέρον να μας πουν και οφείλουν να γνωρίζουν και να αναλάβουν πλήρως τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων των οποίων πλέον είναι εντολοδόχοι ως υποψήφιοι περιφερειάρχες», τόνισε.
Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και της επιλογής της να προσφύγει στο μνημόνιο. «Σήμερα», παρατήρησε, «διαψεύδονται οι εμπνευστές της, ότι το μνημόνιο τάχα αποτελούσε διέξοδο. Το λένε κατηγορηματικά οι ίδιοι οι δείκτες, όσον αφορά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το δημόσιο χρέος, την ανεργία, τις τιμές, που καλπάζουν». Και συνέχισε «όλους τους προηγούμενους μήνες στο Μινώταυρο του μνημονίου θυσιάστηκαν μισθοί, επιδόματα και συντάξεις, ενώ είχαμε τη μεγαλύτερη φοροεισπρακτική επιδρομή. Στο ίδιο μάλιστα διάστημα το τραπεζικό σύστημα και οι εταιρίες επωφελήθηκαν». Τέλος, παρατήρησε ότι «το διάστημα που διανύουμε, αποτελεί μια ιδιότυπη δίμηνη παύση εξαγγελιών», ενώ στη συνέχεια προέβλεψε ότι «θα επακολουθήσουν κι άλλα επώδυνα μέτρα, που βρίσκονται έτοιμα στο συρτάρι».
«Η απαξίωση των πανεπιστημίων αφορά την περιοχή μας»
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την εκπαίδευση. Όπως τόνισε, «αφού απαξίωσαν και υποβάθμισαν τη δημόσια εκπαίδευση, σήμερα μιλούν για νέο πανεπιστήμιο. Αυτό το νέο πανεπιστήμιο θέλει τους καθηγητές με επιχειρηματική αντίληψη, τους μαθητές περίπου ως πελάτες και την γνώση ως εμπόρευμα. Για αυτό και το δημόσιο πανεπιστήμιο ωθείται σε αναζήτηση πόρων. Και όταν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται για κάποιες επιστήμες, θα εμφανιστεί ο κίνδυνος συρρίκνωσης τέτοιων επιστημονικών πεδίων. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να τοποθετηθούν όλοι, γιατί αφορά και την περιοχή μας».
Στόχος του Καλλικράτη, η μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση
Αναφορά, φυσικά, έκανε και στον «Καλλικράτη», που «ευθύς εξ’ αρχής είχε ως στόχο τη μείωση πόρων για την αυτοδιοίκηση», την οποία χαρακτήρισε ως μεγάλο θύμα του μνημονίου. Όπως τόνισε «με τον «Καλλικράτη» επιβάλλεται η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. € κάθε χρόνο μέχρι το 2013. Οι όροι του «Καλλικράτη» ήταν δεσμεύσεις, που ανέλαβε να εφαρμόσει η κυβέρνηση έναντι του μνημονίου». Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι δυνάμεις, που στηρίζουν το συνδυασμό μας, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της αιρετής περιφέρειας, με αρμοδιότητες, αλλά και με αναγκαίους πόρους».
Θα δώσουμε τη μάχη για την διεύρυνση του θεσμού
Παρά τις παραπάνω ενστάσεις για το νέο διοικητικό σύστημα, που ορίζει ο «Καλλικράτη», ο κ. Χαρίτος διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του θεσμού, θα αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα της περιφερειακής ανάπτυξης, την αναγκαιότητα του δημοκρατικού προγραμματισμού». «Γνωρίζουμε», συνέχισε, «τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, το φυσικό της πλούτο, αλλά και την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση». Από την άλλη καταμέτρησε και τις μεγάλες δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Μερικές από αυτές είναι η διαρκής φθορά, των παραδοσιακών κλάδων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, ένεκα της κρίσης, οι περιορισμένοι πόροι για την περιφέρεια, οι πιέσεις, που δέχεται το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το δημοκρατικό έλλειμμα, που έχει να κάνει με τα δικαιώματα της μειονότητας και τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα από τη δική μας περιφέρεια.
«Δε μπορούν να υπάρξουν περιφερειακοί παράδεισοι σε μια χώρα, που καταρρέει»
Όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις του συνδυασμού «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία», ο κ. Χαρίτος τις περιέγραψε επιγραμματικά από το προσχέδιο του προγράμματος, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα περιλαμβάνει 10 άξονες, στους οποίους θα κατανέμονται οι στόχοι του συνδυασμού. Τόνισε, ωστόσο, ότι για εμάς το αναπτυξιακό μέλλον της περιφέρειας είναι αναπόσπαστο δεμένο με τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δε μπορούν να υπάρξουν περιφερειακοί παράδεισοι σε μια χώρα που οικονομικά καταρρέει. Δεν κάνουμε, λοιπόν, εμπόριο ψεύτικων ελπίδων. Θέτουμε ορισμένες γενικότερες προϋποθέσεις. Πριν από όλα, την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά του μνημονίου. Δεύτερον, την αναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του χρέους. Θέτουμε επίσης την ανάγκη της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Κατέληξε δε, δηλώνοντας «ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος αυτός, που προτείνουμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτός, στον οποίο βαδίζει η χώρα είναι καταστροφικός».
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Τέλος απευθύνθηκε «σε όσους πλήττονται από αυτή τη βαθιά κρίση και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, σε όσους συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα κοινωνικά μας δικαιώματα, σε όσους συναντηθήκαμε στα μεγάλα κινήματα, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και μετείχαμε σημαντικές νίκες» και ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτών της. περιφέρειας και την ισχυρή παρουσία του συνδυασμού στα περιφερειακά συμβούλια. Αναφερόμενος δε στο φαινόμενο της αποχής, που το εντόπισε κυρίως στη νέα γενιά, τόνισε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν τα φάγαμε μαζί τα λεφτά, όπως δήλωσε κυνικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο μόνος τρόπος είναι η συμμετοχή στις εκλογής και η στήριξη των δυνάμεων, που ενδιαφέρονται να υπάρξει μια άλλη προοπτική και για την περιφέρεια και για τον τόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου