Σελίδες

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αποκατάσταση απολυμένων της GROUPAL ΑΕΒΕ στην Ξάνθη


Αποκατάσταση απολυμένων της GROUPAL ΑΕΒΕ στην Ξάνθη

Ερώτηση Η.Διώτη, Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Μ.Κριτσωτάκη, Β.Μουλόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από το Σωματείο Εργαζομένων στη βιομηχανία Αλουμινίου Groupal ΑΒΕΕ που εδρεύει στον Ν. Ξάνθης και από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, η επιχείρηση, έως και σήμερα, συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, σε μια ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική συγκυρία και εποχή, τη στιγμή που η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης έχει, μαζί με αυτή του Ν. Αιγαίου, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά (12,2% και 13,2% αντίστοιχα).

Η επιχείρηση, θυγατρική του ομίλου ALCO, έχει «παρελθόν» με ομαδικές απολύσεις εργαζομένων χωρίς προειδοποίηση και κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας –απόλυση ενώ βρίσκονταν σε οικειοθελή διαθεσιμότητα. Μάλιστα, ήδη το 2009, η Επιθεώρηση Εργασίας Ξάνθης έκρινε τις 20 απολύσεις που είχαν γίνει έως τότε καταχρηστικές (άρθρο 286 του Αστικού Κώδικα). Τον Φεβρουάριο δε του τρέχοντος έτους, η διοίκηση κοινοποίησε τις καταγγελίες 4 ατομικών συμβάσεων ενεργών συνδικαλιστών (μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου), καταπατώντας το άρθρο 14, παρ. 5, 8 και 9 του Ν.1264/1982, περί προστασίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα πλέον και οι 55 εργαζόμενοι στης επιχείρησης στην Ξάνθη,έχουν βρεθεί στο δρόμο.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, το σωματείο είχε συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, στον οποίο κατατέθηκε φάκελος για το ζήτημα των απολύσεων, και ο υφυπουργός είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Δεδομένου ότι είναι προκλητικό στην ιστοσελίδα της ALCO να δηλώνεται ανερυθρίαστα ότι αποστολή του Ομίλου είναι «η συμβολή του στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών των χωρών στις οποίες διατηρεί μονάδες παραγωγής», τη στιγμή που μέσα σε 3 χρόνια απέλυσε όλους της τους εργαζομένους, δημιουργώντας νέες στρατιές ανέργων.

Δεδομένου ότι ο δείκτης ανεργίας εκτινάχτηκε στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες μόλις σε ένα χρόνο (στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για Δ΄ τρίμηνο του 2009).

Επειδή η «συμπαράσταση» δεν είναι πολιτική πράξη, ούτε αναιρεί τις παρανομίες της επιχείρησης,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα ελέγξει και με ποιον τρόπο την παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης της GROUPALΑΕΒΕ;

2. Θα αποδώσει ποινικές ευθύνες, εφόσον βεβαιωθούν συγκεκριμένες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί προστασίας των συνδικαλιστών, στους υπευθύνους της εταιρείας;

3. Προτίθεται να εντάξει τους 55 απολυμένους σε Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, όπως έχει συμβεί και με πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων (π.χ. «Φωνή της Αμερικής»);

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Μουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου