«Τρωκτικά» απέσπασαν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος για ανύπαρκτες «επενδύσεις»
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Για μια 20ετία με τους αναπτυξιακούς νόμους 1892/1990, 2601/98 και 3299/2004 δαπανήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ως κίνητρα διενέργειας επενδύσεων. Η επιχορήγηση των επενδύσεων με κρατικά χρήματα έφτασε και ξεπέρασε το 60% του κόστους των παγίων με κύριο και δεσμευτικό σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η πραγματικότητα είναι απογοητευτική και σκανδαλωδώς προκλητική.
Πάνω από σαράντα εργοστάσια εγκαταλείφτηκαν στη Θράκη. Πολύτιμοι πόροι των φορολογούμενων εξανεμίστηκαν. Οι θέσεις εργασίας για τις οποίες διατέθηκαν οι επιχορηγήσεις δεν υλοποιήθηκαν ούτε για μια μέρα αφού ουδέποτε λειτούργησαν οι επιχορηγούμενες επενδύσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι επιχειρήσεις: Λιπάσματα Θράκης ΑΕ, Πλαστικά Κομοτηνής ΑΕ, Ο ΠΑΝ ΑΕ, ΒΙΟΜΕΚΑΤ ΑΕ, Ευρωπλαστική ΑΕ, Αθλητικά Όργανα Θράκης, Ελληνική Βιομηχανία Φίλτρων ΑΕ, Κλιματιστικά Βορείου Ελλάδος ΑΕ, ΛΑΣΑΚ ΑΕΒΕ.
Τα παραπάνω αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ελληνικός λαός, καλείται και πάλι να καλύψει ελλείμματα που άλλοι δημιούργησαν.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Σε πόσες και ποιες επιχειρήσεις ανακλήθηκαν αποφάσεις υπαγωγής στους ανωτέρω αναπτυξιακούς νόμους;
2. Σε πόσες και ποιες επιχειρήσεις δεν ανακλήθηκαν οι αποφάσεις υπαγωγής στους ανωτέρω επενδυτικούς νόμους, μολονότι η επιχορηγούμενη επένδυση εγκαταλείφτηκε;
3. Σε πόσες και ποιες επιχειρήσεις για τις οποίες ανακλήθηκαν οι αποφάσεις υπαγωγής στους ανωτέρω αναπτυξιακούς νόμους, ενεργοποιήθηκε η είσπραξη των καταβληθεισών επιχορηγήσεων με ανάλυση σε καταβληθέντα και τελικώς εισπραχθέντα από το Δημόσιο ποσά;
4. Αν θα δοθεί εντολή -και θα ελεγχθεί η εφαρμογή της- για κατεπείγουσα είσπραξη των παραπάνω επιχορηγήσεων ως δημοσίων εσόδων, όπως ορίζουν οι Νόμοι.
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου