Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Αλ. Τσίπρας: Χάσαμε ένα κομμάτι του πλούτου και της ιστορίας μας

"Σήμερα (σ.σ.: χθες) χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Ένα κομμάτι του πολιτικού μας πλούτου. Σήμερα η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχασε ένα κομμάτι του εαυτού της".

Με τα ζεστά και συντροφικά αυτά λόγια ξεκίνησε τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να αποχαιρετήσει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον "Μιχάλη των αγώνων του 1-1-4, του αντιδικτατορικού αγώνα, τον Μιχάλη των μεγάλων αγώνων για τη ριζοσπαστική οικολογία και τον αριστερό ευρωπαϊσμό". Η ανανεωτική αριστερά, λοιπόν, είναι από χθες κατά πολύ φτωχότερη, καθώς έφυγε ένας από τους συνεπέστερους εκφραστές της, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι δύσκολο να αναγκάζεσαι τούτες τις δύσκολες ώρες να προχωράς μπροστά, αλλά γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι αυτή είναι και η δική του επιθυμία. Να δώσουμε αυτή τη μάχη των ευρωεκλογών και για δικό του λογαριασμό. Και νομίζω ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα".

Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη έκαναν ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, η Νεολαία ΣΥΝ, οργανώσεις του ΣΥΝ, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα:

Αλ. Αλαβάνος: Μπόλιασε με τη σκέψη του την αριστερά

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε: "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε προφητικός και επαναστάτης - σε ανύποπτο χρόνο για πολλούς από μας, μπόλιασε την αριστερά και όλη την πολιτική ζωή με την οικολογική σκέψη, τα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και την εναλλακτικότητα. Εκφραστής του ρεύματος της ανανέωσης και του ευρωπαϊσμού, επεδίωξε μια αριστερά του διαλόγου, των συγκλίσεων και των προγραμματικών προτάσεων.

Τίμησε την Ελλάδα και την αριστερά στη μακρά και δημιουργική θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τα τελευταία χρόνια στην ελληνική Βουλή. Ήταν γενναίος, σθεναρός και αγωνιστής τόσο μέσα στο ελληνικό δράμα από πριν τη δικτατορία μέχρι σήμερα όσο και στην προσωπική του ζωή, όπου βρέθηκε εν μέσω μιας τραγωδίας από τη στιγμή που γεννήθηκε. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα η απώλεια είναι βαρύτατη. Η κληρονομιά, όμως, σε έμπνευση, αξίες, ήθος είναι ανεκτίμητη. Συμμετέχουμε ολόψυχα στην οδύνη της γυναίκας του Λιλής και του γιου του Λευτέρη, που τον στήριξαν τόσο πολύ στο δύσκολο ταξίδι του".

Λ. Κύρκος: Κύριος εκφραστής της ανανέωσης του λαϊκού κινήματος

Ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος δήλωσε: "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές της προσπάθειας για την ανανέωση του λαϊκού κινήματος. Αγωνιστής της πρώτης γραμμής, ανίχνευε ακούραστα τα καινούργια στοιχεία στη διαδρομή της εξέλιξης, αντιμάχονταν το πνεύμα της επανάπαυσης και της γραφειοκρατικοποίησης, το κλείσιμο της σκέψης σε παγωμένα σχήματα.

Ο Μιχάλης αξίωνε να μελετούμε τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι και προειδοποιούσε για τους ανώριμους βολονταρισμούς που τόση ζημιά έκαναν και στο παρελθόν. Με την απώλεια του Μιχάλη, χάνεται μια ισχυρή δύναμη σοβαρότητας και σταθερότητας του κινήματος της ανανέωσης που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε σε αυτές τις τόσο λεπτές ώρες".

Ν. Κωνσταντόπουλος: Ελεύθερη και ωραία η ύπαρξή του

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ομόρφαινε τη ζωή γύρω του κι ας τον έβαζε στο σημάδι ο θάνατος. Λόγια αγάπης και συναισθήματα πίκρας δεν χωράνε την ελεύθερη κι ωραία ύπαρξή του, το λαμπρό μυαλό του και την ακέραιη αγωνιστική του συνείδηση".

ΣΥΝ: Λαμπρός αγωνιστής

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μιχάλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπήρξε μια συνεπής και νηφάλια φωνή της Ανανεωτικής Αριστεράς. Διακρίθηκε για την ανεξαρτησία της γνώμης του, το ανοιχτό μυαλό του, τις ριζοσπαστικές του θέσεις.

Σταθερά προσηλωμένος στις ιδέες της ανανέωσης, της οικολογίας, του ευρωπαϊσμού, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής. Ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της αριστεράς.Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ θα θυμούνται πάντα τον ευθύ του λόγο, τις πλούσιες γνώσεις του, τη μαχητική του παρουσία. Θα ξέρουν ότι ο Μιχάλης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια αριστερά που πιστεύει στον σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο".

Ν. Τσούκαλης: Ν' αναδείξουμε τις παρακαταθήκες του

Ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης δήλωσε: "Πεθαίνει κάποιος όταν διαγράφεται από τη μνήμη των επιζώντων και των επόμενων γενεών. Ο Μιχάλης δεν θα 'πεθάνει' ποτέ. Ο μέντορας της ανανεωτικής, σύγχρονης, ευρωπαϊκής αριστεράς έφυγε λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία που σημάδεψε την πολιτική του σταδιοδρομία. Μένει σε μας να αναδείξουμε τις παρακαταθήκες του. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας από τους πιο μεγάλους πολιτικούς άντρες αυτού του τόπου.

Άνθρωπος με ανυπέρβλητο ήθος και μαχητικότητα, με ευρύτητα πνεύματος, ρηξικέλευθος, ανατρεπτικός, ασυμβίβαστος. Με ανοιχτό μυαλό και ριζοσπαστικές θέσεις, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής. Ο Μιχάλης δεν είναι πια μαζί μας. Όμως για όλους εμάς τους συντρόφους και φίλους του θα είναι πάντα κοντά μας στους δύσκολους δρόμους για μια αριστερά που πιστεύει στον σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Γνήσιος μαχητής της αριστεράς, πάλεψε με θάρρος και ψυχή για προσωπικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ακλόνητες αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας».

Μιχάλη, δεν έφυγες. Θα είσαι πάντα μαζί μας στις παρέες μας, στις ιδεολογικές, πολιτικές αναζητήσεις και εντάσεις μας, στα γλέντια και τις απογοητεύσεις μας, στους αγώνες και τους προβληματισμούς μας".

- Νεολαία ΣΥΝ: "Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ηγετικού στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς και του Συνασπισμού. Ο σύντροφος Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν παρών από τα μαθητικά του χρόνια σε όλους τους αγώνες για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, ανυποχώρητος υπερασπιστής της ελευθερίας, πεισμένος για την ανάγκη ανανέωσης του αριστερού κινήματος. Η απώλειά του, της γνώσης του, της πείρας του, της οξυδέρκειας και της μαχητικότητάς του, θα γίνει αισθητή σε όλους και όλες μας".

- Ν.Ε. Α' Αθήνας: "Τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Ε. Α΄ Αθήνας του ΣΥΝ, βαθύτατα θλιμμένοι και θλιμμένες, αποχαιρετούμε έναν αγαπημένο, εξαίρετο σύντροφο, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μαχητής και διανοούμενος της αριστεράς, της ανανέωσης, της οικολογίας, του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε όλους και όλες. Θα θυμόμαστε πάντα την προσωπικότητά του, θα προβληματιζόμαστε από τις ιδέες και την δράση του. Η μνήμη του θα μας συντροφεύει καθημερινά στους αγώνας μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη".

- Ν.Ε. Κοζάνης: Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ακριβός σύντροφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έφυγε από κοντά μας, σήμερα, 26.05.09. Ό,τι και να ειπωθεί για την απώλεια που βιώνουμε, είναι λίγο. Ο Μιχάλης, διακεκριμένος επιστήμονας και διανοητής, ταυτόχρονα και άνθρωπος της δράσης και της πολιτικής αποτελεσματικότητας, σημάδεψε με την ζωή και τη σκέψη του την πορεία του κόμματος. Το κόμμα μας έχασε έναν από τους στυλοβάτες του. Η αριστερά πενθεί. Η αριστερά της σύγχρονης σκέψης, του ορθολογισμού, η αριστερά των ανατροπών, των μεταρρυθμίσεων, του κοινωνικού ριζοσπαστισμού, των ρηξικέλευθων παρεμβάσεων, έχασε έναν από τους συνεπέστερους μαχητές της.

Η Ευρώπη πενθεί. Η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, της καινοτομίας, η Ευρώπη της ειρηνικής εναλλακτικής οικονομικής ανάπτυξης, έχασε έναν από τους μεγαλύτερους οραματιστές της. Η Οικολογία πενθεί. Η Οικολογία πέρα από τα συνθήματα, η οικολογία των λύσεων, των καινοτόμων οικονομικών προτάσεων, έχασε αυτόν, που πρωτοπόρα και προδρομικά της έκλεισε το μεγάλο ραντεβού με την Αριστερά.

Ο Μιχάλης ήταν όλα αυτά και πολλά άλλα, που είναι αδύνατον να περιγραφούν. Πορευτήκαμε μαζί. Πλουτίσαμε αφάνταστα από τον πλούτο, που απλόχερα σκορπούσε γύρω του. Έφυγε σε πολύ δύσκολη στιγμή. Η προσφορά του τώρα φαντάζει πιο πολύτιμη από ποτέ. Η σκέψη και οι παρακαταθήκες του όμως, θα μας συντροφεύουν για πάντα".

- Ν.Ε. Μεσσηνίας: "Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΝ εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον χαμό του σύντροφου Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπηρέτησε τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς με συνέπεια κατά τη μακρόχρονη παρουσία του στην Ευρωβουλή και στην ελληνική Βουλή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του".

- Αντ. Ανηψητάκης: “Ευχαριστώ τη ζωή που μου επιφύλαξε τέτοιο πολιτικό δάσκαλο” “Πέθανε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ο σπάνιος άνθρωπος που αγκάλιαζε ταυτόχρονα την αριστερά, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον πλανήτη, την πολιτική, την ιστορία, την οικολογία, την οικονομία. Πέθανε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης που είχε το χάρισμα να προτείνει απλά, πειστικά, σπινθηροβόλα, λύσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, περιβαλλοντικής προστασίας, πολιτισμού. Εις μάτην δυστυχώς”, υπογράμμισε ο Αντώνης Ανηψητάκης, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης το “Λασίθι στη Πλώρη”, και συμπλήρωσε: "Ευχαριστώ τη ζωή που μου επιφύλαξε τέτοιον πολιτικό δάσκαλο. Πενθώ, πενθούμε μαζί με τους αγαπημένους του”.

- ΑΚΟΑ: "Ο Μιχάλης της ανανεωτικής αριστεράς, ο Παπαγιαννάκης της ευρωπαϊκής προοπτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της οικολογίας δεν είναι πια μαζί μας. Ο αριστερός, που μέσα από τη δημιουργική σχέση του με το ΚΚΕ Εσωτερικού (με αντιπαραθέσεις και με συγκλίσεις) ανέδειξε την υπαρκτή και υπολογίσιμη διάσταση της ανένταχτης αριστεράς, των χιλιάδων ανθρώπων, που συμπαρατάσσονται χωρίς να ταυτίζονται, που έχουν ισχυρές απόψεις, αλλά τις κουβεντιάζουν.

Η σημαντική παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ιδέες και η προσφορά του για μια άλλη Ευρώπη σφράγισαν μια ολόκληρη περίοδο. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αφήνει παρακαταθήκη τις προσπάθειες που κατέβαλε και τις απόψεις που διατύπωσε, απόψεις που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον διάλογο, διάλογο που ακόμη και με τις διαφωνίες του είναι πάντοτε αναγκαίος. Η απουσία του θα είναι μεγάλη. Όλοι εμείς από την ΑΚΟΑ εκφράζουμε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του και στο κόμμα του τον Συνασπισμό".

- ΚΟΕ: "Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), πληροφορούμενη τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους οικείους του, καθώς και στον Συνασπισμό της Αριστεράς, του οποίου ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος".

- ΔΗΚΚΙ: "Το ΔΗΚΚΙ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, αγωνιστή της ανανεωτικής αριστεράς και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απώλειά του αφήνει ένα σημαντικό κενό στη προσπάθεια για την ενότητα της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος".

- ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: "Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης δεν είναι πια μαζί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατό του. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν πάντα ένας αγωνιστής της αριστεράς, ανοιχτός στις ιδέες και ριζοσπάστης, υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τις απόψεις του και η συνεισφορά του στην υπόθεση του αριστερού λόγου και της δράσης ήταν πολύ σημαντική σε δύσκολους καιρούς για την αριστερά.

Ως ευρωβουλευτής από το 1989 μέχρι το 2004 βοήθησε σημαντικά και τη Λέσβο αναδεικνύοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιβαλλοντικά ζητήματα του νησιού, όπως το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη, η προστασία των κόλπων Καλλονής και Γέρας, η προστασία των υγροβιοτόπων του νησιού κ.λπ. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης θα ζει για πάντα στις καρδιές μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου